Alaikäisten eläkemaksuista olisi enemmän haittaa kuin hyötyä

Sosialidemokraattisten Opiskelijoiden puheenjohtaja, ystäväni Anette Karlsson vaati keskiviikkona Demokraatissa, että eläkettä täytyisi karttua myös 15-17 -vuotiaana tehdystä työstä. Vaatimus kuulostaa reilulta, mutta olisi nuorten kannalta vahingollinen, koska tällöin nuorena tehdystä työstä pitäisi maksaa myös mojovia eläkemaksuja.

Tällä hetkellä alaikäisenä tehdystä työstä ei tarvitse maksaa eläkemaksuja, eikä myöskään eläke kartu. Mikäli eläkekarttuma alkaisi jo alaikäisenä, pitäisi myös eläkemaksuja tällöin maksaa alle 18-vuotiaista. Tämä nostaisi 15-18 -vuotiaan palkkauskustannuksia yli 20%.

Ymmärrän hyvin periaatteen, että kaikesta työstä pitäisi karttua eläkettä. Tosiasia kuitenkin on, että useimmille alaikäisenä tehdyt työt ovat kesätöitä. Esimerkiksi kunnat ja seurakunnat palkkaavat suuren määrän alaikäisiä nuoria joka kesä, kun taas yritykset suosivat täysi-ikäisiä nuoria. Kesätyöläisten palkkausbudjettia julkisten organisaatioiden tuskin on mahdollista merkittävästi nostaa. Todennäköisempää olisikin, että jos yhden nuoren palkkauskustannuksia SONK:n ehdotuksen mukaisesti korotettaisiin yli 20%, ei palkkausbudjetti nousisi, vaan samalla summalla palkattaisiin vähemmän nuoria.

Kesätöistä kertyvä eläkepotti ei ole merkittävä. Sen sijaan kesätöissä saatu työkokemus, palkka ja kasvu ihmisenä ovat erittäin arvokkaita. Toki SONK:n esitys olisi pieni bonus niille nuorille, jotka kesätyön onnistuvat saamaan. Esitys ei kuitenkaan ole kannatettava, koska tämän hintana olisi kesätyöpaikkojen määrän roima lasku. 

Ei ole viisasta katsoa pelkästään niiden etua, jotka työpaikan onnistuvat saamaan. Koko ikäluokan yhteinen etu on, ettei alaikäisenä tehdystä työstä joudu maksamaan eläkemaksuja, ja näin ollen töitä riittää useammalle.

jirkahakala
Keskusta

Keskustalla töissä, viestit omasta päästä. Olin joskus keskustalainen nuorisojohtaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu